Dialog pe cord deschis! Dr. STANISLAV RURAC - o importantă lecție despre sănătatea inimii
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » LIFE STYLE » Utile » Fructele și legumele care fac minuni toamna. Ce trebuie să consumi pentru o sănătate de fier

Fructele și legumele care fac minuni toamna. Ce trebuie să consumi pentru o sănătate de fier

De: Ileana Mlădinoiu 01/10/2023 | 20:53
Fructele și legumele care fac minuni toamna. Ce trebuie să consumi pentru o sănătate de fier
Fructele si legumele care fac minuni toamna

„S-a ivit pe culme Toamna…”, un adevăr frumos surprins în versuri de către neuitatul poet George Topîrceanu. După o vară toridă, penultimul sezon al anului și-a intrat în drepturi. Odată cu el, beneficiile roadelor pământului pentru sănătatea noastră. Nu mai e nevoie decât să reamintim, eventual, câte vitamine, antioxidanți și minerale sunt un adevărat balsam pentru organismul uman. Vă prezentăm mai jos câteva exemple din fructele și legumele care fac minuni toamna.

Fructele și legumele care fac minuni toamna

Consumate ca atare sau preparate după anumite rețetare, fructele și legumele de toamnă au un dovedit și extraordinar aport pentru om, fie că vorbim de refacerea resurselor de energie, în diverse diete sau pentru prevenirea infecțiilor și afecțiunilor unor boli cronice sau ale aparatului respirator și circulator.

Varza

Acest aliment este o adevărată comoară, atunci când ne referim la conținutul de vitamina C, atât de necesară organismului la trecerea în sezonul rece. Dacă veți consuma varză, veți mai beneficia și de un aport sporit de vitaminele A, E, K, U, B6 și de minerale precum fier, calciu, potasiu, fosfor și magneziu. Toate acestea, esențiale pentru imunitate, scăderea tensiunii arteriale, sănătatea sistemului osos și în reglarea bătăilor inimii. Varza are un conținut ridicat de antioxidanți naturali care ne feresc de răceli și alte infecții ale aparatului respirator, precum și foarte multe fibre, ele ajutând tractul digestiv și prevenind constipația.

Ardeiul

La fel ca varza, ardeiul gras este bogat în vitaminele E și B, iar capsaicina, substanța miraculoasă aflată în ardeiul iute, scade colesterolul rău, menține glicemia la un nivel potrivit, reduce durerile și inflamațiile. Ardeiul mai conține și minerale, precum potasiul și magneziul cu rol important în menținerea sănătății sistemului cardiovascular. Poate părea surprinzător, dar ardeiul gras este leguma care are cea mai mare concentrație de vitamina C. Un ardei gras roșu conține aproximativ 170% din doza zilnică recomandată de specialiști. Licopenul este o altă substanță prețioasă pe care ardeiul gras o deține, fiindcă ne protejează de tumori și cancer.

Dovleacul

Această legumă din familia curcubitaceelor cu fructe mari, sferice sau ovale este o bogată sursă naturală de vitaminele A şi C, un puternic antioxidant care luptă împotriva îmbătrânirii premature datorită radicalilor liberi. O porție de dovleac conține peste 200% din aportul zilnic necesar de vitamina A, care oferă o protecție în plus organismului și îmbunătățește vederea. Este una dintre legumele cu un nivel extrem de scăzut de calorii, diminuează pofta de mâncare, oferind sațietate. De reținut este faptul că dovleacul este și o sursă excelentă de fibre dietetice. Nutriționiștii pun accentul pe consumul de dovleac, deoarece acesta reglează colesterolul și ajută în curele de slăbire.

Nucile

Pentru că sunt bogate în grăsimi nesaturate, minerale, vitamina E, sulf şi arginină, nucile contribuie la menţinerea arterelor flexibile şi a unei bune funcționări a inimii. Studiile au dovedit că un consum regulat de nuci oferă cea mai bună protecţie cardiovasculară pe termen lung. Mai mult, nucile sunt denumite „hrana creierului”, pentru că îmbunătățesc funcția cognitivă, alungă stresul, combat depresia și insomnia. Nucile au beneficii și pentru întregul organism, nu doar pentru creier, fiindcă stimulează digestia, scad colesterolul, riscul bolilor de inimă și îmbunătățesc circulația sanguină. Nucile sunt bogate în Omega 3, acidul gras care este aliatul perfect în menținerea funcționării normale a creierului și a metabolismului.

Strugurii

Sunt adevărate minuni ale naturii, grație conținutului de vitamine A, B1, B2, B6, C, K, cât și al mineralelor precum potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu și mangan. Strugurii sunt un excelent ingredient natural ce contribuie la menținerea pielii sănătoase și la reducerea semnelor de îmbătrânire. Dintre toate soiurile, strugurii negri conţin în coaja lor cea mai mare cantitate de resveratrol, un antioxidant care ne protejează de cancer, de boli cardiovasculare, cât și de maladii degenerative. Resveratrolul și fibrele din boabele fructului ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge și previne apariția diabetului. Polifenolii din strugurii negri previn bolile cardiovasculare, cancerul și osteoporoza, după cum arată un studiu publicat de American Society for Clinical. Este important să menționăm că, deși strugurii au multiple beneficii pentru sănătate, consumul lor ar trebui să fie echilibrat, deoarece aceștia conțin și zahăr natural.

Perele

Sunt cunoscute ca fiind unele dintre primele fructe cultivate în lume, apoi, treptat, au apărut în multe țări ale globului. Acest fruct delicios, a cărui coajă este aurie, conține un depozit de vitamine și săruri minerale cu beneficii asupra organismului și sistemului imunitar. Consumul de pere, mai ales sub formă naturală, deoarece așa își păstrează toate proprietățile, reprezintă sursă importantă de vitamine, cum ar fi A, B și C, cât și de minerale. Sunt ușor de digerat pentru cei cu probleme stomacale, dar și de diabetici. Perele ajută la combaterea stresului, la revigorarea organismului în cazul asteniilor, înlătură oboseala și surmenajul.

Prunele

Sunt înrudite cu piersicile, nectarinele și caisele, numai că se prezintă sub mai multe variante. Ele pot fi mari sau mici, cu o coajă roșie, verde, violet, galbenă ori portocalie. Prunele pot fi consumate în stare proaspătă sau pot fi adăugate în salate și deserturi, oferind un gust delicios. Însă, ceea ce este mai important este faptul că aceste fructe intră pe lista alimentelor cu cel mai important aport pentru sănătate. De exemplu, vitamina C din compoziție sprijină buna funcționare a aparatului muscular și a fluxului sanguin în vase. Totodată, aceasta contribuie la procesul de recuperare a organismului, fiind propice și funcțiilor oculare. Prunele mai au rol de a decongestiona ficatul și de a stimula funcţiile nervoase. Dat fiind conținutul bogat în fosfor al prunelor, acesta va contribui la sănătatea oaselor și a dinților, iar vitamina B6 va ajuta la întărirea sistemului imunitar. Prunele sunt cunoscute pentru efectul lor laxativ natural, ceea ce le face benefice în tratamentul constipației.

Merele

Sunt o sursă excelentă de nutrienți, antioxidanți și fibre solubile, precum pectina. Acestea luptă împotriva radicalilor liberi și stimulează detoxifierea naturală a organismului, reglând tranzitul intestinal. Sunt sursă bogată de vitamina C, dar au şi proprietăţi astringente.

Contribuie la curăţarea sângelui de grăsimi, micșorând eficace colesterolul rău. Totodată, vitaminele componente ale acestor fructe tonifică nervii şi mușchii. Un consum regulat de mere ajută în combaterea infecţiilor intestinale, a reumatismului și este asociat cu reducerea riscului de afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul. Merele conțin o cantitate semnificativă de apă, ceea ce ajută la menținerea hidratării corpului.

Este important să includem toate aceste fructe și legume într-o dietă echilibrată pentru a ne putea bucura de avantajele enumerate mai sus. Acestea pot fi consumate proaspete sau într-o varietate de rețete culinare sănătoase.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Fost profesor de limba și literatura română și ulterior de limba franceză, având o experiență de aproape 40 de ani în învățământ. A făcut pasul către presă în anul 2004, la ziarul local Punctul pe i. A publicat articole pe diferite domenii citeste mai mult
Parteneri
Dieta STRICTĂ pe care o respectă Maia Sandu. Ce mănâncă zilnic președinta Republicii Moldova, pentru a se menține la 45 de kg
Dieta STRICTĂ pe care o respectă Maia Sandu. Ce mănâncă zilnic președinta Republicii Moldova, pentru...
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
Povestea de dragoste dintre Anca Țurcașiu și Gheorghe Gheorghiu: „Era narcisistă” Care a fost motivul real pentru care s-au despărțit
Povestea de dragoste dintre Anca Țurcașiu și Gheorghe Gheorghiu: „Era narcisistă” Care a fost motivul...
Primele imagini cu CRBL după operație! Așa a ajuns să arate artistul după blefaroplastie
Primele imagini cu CRBL după operație! Așa a ajuns să arate artistul după blefaroplastie
În urmă cu 50 de ani, două surori au ieșit la o pizza și nu s-au mai întors niciodată acasă. Anchetatorii au descoperit acum noi dovezi
În urmă cu 50 de ani, două surori au ieșit la o pizza și nu...
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova nu recunoaște votul din diaspora: „Stoianoglo, preşedintele poporului din Moldova”
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova nu recunoaște votul din diaspora: „Stoianoglo, preşedintele poporului din Moldova”
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul de pace” al lui Putin pentru Ucraina
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Noul SUV Suzuki Vitara este interensat... DETALIUL care însă ar putea bloca vânzările
Noul SUV Suzuki Vitara este interensat... DETALIUL care însă ar putea bloca vânzările
A murit în fața spitalului din Slatina, după ce a fost trimisă acasă. O femeie de 70 de ani s-a prăbușit sub ochii celor două fiice, după ce medicii i-au pus un diagnostic greșit
A murit în fața spitalului din Slatina, după ce a fost trimisă acasă. O femeie...
Suma impresionantă pe care o cere o femeie de la primărie după ce nu a putut să se căsătorească cu iubitul muribund. Orașul care ar putea fi bun de plată
Suma impresionantă pe care o cere o femeie de la primărie după ce nu a...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât muncește bărbatul meu?”
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Locul unde au fost înregistrate -10 grade astăzi. România, lovită de un val de aer polar
Locul unde au fost înregistrate -10 grade astăzi. România, lovită de un val de aer...
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
Descoperă Oferta LIDL Black Friday 2024: Ustensile Parkside pentru meșteri
Descoperă Oferta LIDL Black Friday 2024: Ustensile Parkside pentru meșteri
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au...
LIVE /  LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump vs Kamala Harris pentru Casa Albă. Prima secție unde votul s-a încheiat. Update
LIVE / LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump vs Kamala Harris pentru Casa...
Cu ce să ștergi geamurile ca să rămână curate și strălucitoare. Metoda prin care praful nu se va mai depune pe ele
Cu ce să ștergi geamurile ca să rămână curate și strălucitoare. Metoda prin care praful...
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Prima imagine cu Irinel Columbeanu după ce a făcut un nou AVC şi medicii au ajuns de urgenţă la azil
Prima imagine cu Irinel Columbeanu după ce a făcut un nou AVC şi medicii au...
Cel mai bun mouse pentru jucătorii de titluri eSports
Cel mai bun mouse pentru jucătorii de titluri eSports
O ofrandă antică din aur destinată Zeului Războiului a fost descoperită la o Fortăreaţă Romană din Georgia
O ofrandă antică din aur destinată Zeului Războiului a fost descoperită la o Fortăreaţă Romană...
Toți proprietarii de mașini trebuie să declare la primărie. Este obligatoriu în România
Toți proprietarii de mașini trebuie să declare la primărie. Este obligatoriu în România
O româncă l-a cunoscut personal pe regretatul Quincy Jones. Ce povesteșt despre muzician
O româncă l-a cunoscut personal pe regretatul Quincy Jones. Ce povesteșt despre muzician
Așa scump, bade?! Câți lei costă o porție de cartofi prăjiți în restaurantul lui Nicolai Tand de la Asia Express
Așa scump, bade?! Câți lei costă o porție de cartofi prăjiți în restaurantul lui Nicolai...
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Rinda Hartner, adevărul despre averea Ronei Hartner. Cine se ocupă de fiica regretatei artiste, Sumayla
Rinda Hartner, adevărul despre averea Ronei Hartner. Cine se ocupă de fiica regretatei artiste, Sumayla
Floarea pe care e bine să o plantezi în luna noiembrie. Are culori superbe, un parfum unic, iar până la primăvară se va dezvolta perfect
Floarea pe care e bine să o plantezi în luna noiembrie. Are culori superbe, un...
Ce să pui în perișoare ca să nu mai iasă tari. Trucul simplu care le face pufoase și delicioase
Ce să pui în perișoare ca să nu mai iasă tari. Trucul simplu care le...
Mădălin Ionescu, criticat dur de internauți. Ce cadou i-a făcut Cristinei Șișcanu de ziua ei:„Fără răutate, dar…”
Mădălin Ionescu, criticat dur de internauți. Ce cadou i-a făcut Cristinei Șișcanu de ziua ei:„Fără...
×